Productinfo
 
 
   
 
   
  Uitleg grondstoffen die gebruikt worden in EQuiral® The Originals
 

EQuiral® The Originals is een puur natuurlijk paardenvoer. Het is samengesteld uit uitsluitend 100% zuivere grondstoffen. Per voeder wordt er een unieke verhouding gemaakt tussen de granen: haver, gerst, tarwe, maïs, lijnzaad en zongedroogde luzerne. EQuiral® The Originals bevat een laag eiwitgehalte van een hoogwaardige kwaliteit. Het paardenlichaam wordt hierdoor gevoed in plaats van belast. Hieronder volgt een uitleg van de grondstoffen die EQuiral® verwerkt in haar voeders met daarbij de belangrijke eigenschappen.

Haver

Haver is al sinds jaar en dag bekend als het graan bij uitstek voor paarden. Haver is zeer smakelijk voor paarden, het bevat veel suiker en zetmeel en haver heeft een stevige bast (ruwe celstof). In onbehandelde vorm (dus als puur graan) heeft haver voor paarden een hogere energiewaarde dan alle andere granen. Daarom werd in het verleden vooral haver gebruikt voor paarden die op het land hard moesten werken. De oorzaak voor deze hoge energiewaarde in onbehandelde vorm, is dat van alle enkelvoudige granen het zetmeel van haver het best verteerbaar is.
Echter als gemalen product, is de energiewaarde ten opzichte van de andere granen iets lager. De verteerbaarheid is uiteraard wel uitstekend en de bast van haver is heel gezond. Opmerkelijk in haver is het relatief hoge gehalte aan ruw vet. Dit vet heeft een zeer positief effect op de huid van paarden. Indien men haver verstrekt aan paarden zie je een betere kleur op de paarden en meer glans.


Gerst

Gerst heeft net als haver een stevige bast (bedektzadig graan). De bast is echter wel dunner waardoor het ruwe celstofgehalte iets lager ligt dan in haver en het zetmeelgehalte iets hoger. Zetmeel uit haver en gerst in gemalen vorm wordt evengoed verteerd door het paard. Gerst is een goed verteerbaar en smakelijk graan. Het eiwitgehalte kan verschillend zijn tussen partijen. Ten opzichte van maïs en tarwe heeft gerst een hoger gehalte van ruwe celstof per kg droge stof. Hierdoor heeft het een lager energiegehalte. De ruwe celstof van gerst is voor de maagdarmwerking
van het paard erg gunstig: het bevordert namelijk een geleidelijke passage van de spijsbrij door het maagdarmkanaal. Net als haver heeft gerst een oppeppend effect bij de paarden.


Tarwe

Tarwe is een oud cultuurgewas dat over de hele wereld wordt verbouwd. De belangrijkste productiegebieden zijn Noord-Amerika en Europa. Het wordt vooral geteeld voor de menselijke consumptie (brood en deegwaren). Maar ook voor de voeding van paarden is tarwe een zeer geschikt product. Tarwe wordt in de vorm van gedroogde korrels verhandeld. Bij het gemalen product spreekt men over: tarwemeel. Tarwe is een zogenaamd “naaktzadig graan” en heeft een zeer dunne bast. Tarwe bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel. Hierdoor is de energiewaarde voor paarden zeer hoog.
Net als maïs bevat tarwe erg weinig ruwe celstof, weinig eiwit en zijn de mineralengehaltes laag (met uitzondering van kalium en fosfor). Tarwe is een voor paarden zeer smakelijke grondstof.


Maïs

Maïs is één van de belangrijkste graangewassen in de wereld. De korrel bevat veel zetmeel en levert veel energie. Veel maïs op de wereld wordt geoogst voor de winning van de korrel. Als de korrel daarbij niet wordt gemalen, spreekt men van korrelmaïs. Gemalen korrelmaïs noemt met maïsmeel. De korrels die geoogst worden zijn meestal nog te vochtig om te verwerken in paardenvoer, zodat het nodig is de maïs na te drogen. Maïs komt wat betreft eigenschappen overeen met tarwe. De kwaliteit van het zetmeel is echter duidelijk anders: het maïszetmeel verteert veel minder snel dan zetmeel uit andere granen.
De energie uit maïs komt dus ook veel langzamer vrij dan de energie uit tarwe. Het energiegehalte van maïskorrels is erg hoog. Dit is te danken aan het zeer hoge zetmeelgehalte en een voor graan relatief hoog vetgehalte. Het ruwe celstofgehalte van maïs is relatief laag. Het gehalte aan eiwit en mineralen, met name calcium en natrium is bijzonder laag. Maïs bevat veel (gezonde) Beta-caroteen.


Lijnzaad

Lijnzaad is een product dat zeer bekend is als voedingsmiddel voor paarden. Met name de lijnolie is bekend door het positieve effect van een mooie glans op de vacht van het paard. Dat komt door de hoge gehaltes aan essentiële vetzuren in de lijnolie. Naast de positieve werking op de vacht van het paard heeft lijnolie nog een belangrijke positieve eigenschap. De lijnolie vormt wanneer het is aangekomen in de darmen een dunne film over de darmcellen (het darmepitheel). Deze dunne film heeft een smerende werking. De darmpassage van de spijsbrij wordt vergemakkelijkt. Dit is dus goed voor de darmen en de spijsvertering.
Let op als u lijnzaad als enkelvoudige grondstof aan paarden wilt gegeven: het dient dan eerst verhit te worden. Door het verhitten worden bepaalde stoffen die in lijnzaad zitten en die schadelijk kunnen zijn voor het paard (o.a. blauwzuur) onschadelijk gemaakt.


Zongedroogde luzerne

Luzerne is een zeer goede grondstof voor de gezondheid van het paard. De structuur die het geeft aan een rantsoen is voor de gezondheid van het maagdarmkanaal erg belangrijk. Verder is luzerne zeer smakelijk. Paarden eten het ook graag als losse grondstof. Het voordeel van zongedroogde luzerne (ten opzichte van kunstmatig gedroogde luzerne) is dat het eiwit in de luzerne onbeschadigd is en dat het totale eiwitgehalte vaak wat lager ligt dan in kunstmatig gedroogde luzerne. Normaal wordt in paardenvoer gewoon kunstmatig gedroogde luzerne gebruikt. EQuiral® kiest bewust voor zongedroogde luzerne.


Het lage eiwitgehalte van EQuiral® The Originals
In onderstaande tabel vind je van alle grondstoffen die in EQuiral® The Originals gebruikt worden de eiwitgehaltes terug. De paarse kolom geeft aan dat kunstmatig gedroogde luzerne een hoger eiwitgehalte heeft dan de zongedroogde luzerne die EQuiral® gebruikt. De bewuste keuze voor al deze grondstoffen verklaart de lage eiwitgehaltes in EQuiral®. En ook dat is weer gunstig voor de gezondheid van je paard!

   
   
  De kruiden in EQuiral® The Originals
 
Kruidengeneeskunde bestaat al zo lang er mensen op aarde leven. Kennis over planten en giften werd in iedere stam zorgvuldig overgedragen van de ene op de andere generatie. Ook in deze tijd wordt er nog veel gebruik gemaakt van kruiden.

EQuiral® gebruikt in EQuiral® Sport en Structuurmix kruiden om de darmflora van het paard te stimuleren. Hierdoor verbetert de vertering van de voedingsstoffen in het voer. Dit is belangrijk bij paarden. Als je de vertering van een paard of pony vergelijkt met die van een schaap of een koe is de vertering van het paard duidelijk minder efficiënt. Koeienvoer met een paardennaam is dan ook niet de basis waarmee je een paard of pony gezond houdt. Het is belangrijk dat alle voedingsbestanddelen op elkaar worden afgestemd, omdat ze invloed op elkaar hebben. Dit is een basis die velen uit het oog verliezen. EQuiral® heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoefte van mineralen bij paarden en de wijze waarop men deze aan het voer dient toe te voegen. Door de zuivere grondstoffen die in EQuiral® The Originals verwerkt worden, komt de werking van de vitaminen, mineralen en kruiden beter tot zijn recht. De zuivere grondstoffen zijn een goede drager voor deze zo belangrijke voedingsstoffen voor het paard.


De kruiden in EQuiral® The Originals:
• zorgen voor meer weerstand. De kruiden bieden bescherming tegen allerlei infectieziekten.
• werken tegen spier- en gewrichtspijn en voorkomen oedeemvorming (dikke benen).
• versterken de maag, de ingewanden en de zenuwen.
• ondersteunen de werking van de lever.
• ondersteunen de luchtwegen.
• werken bloedzuiverend, geven versterking tegen bloedarmoede en ondersteunen paarden die slecht door de haren komen.

   
   
 

 

EQuiral® The Originals bezit een zeer hoog percentage vitaminen,
mineralen en sporenelementen

In EQuiral® The Originals zit een zeer hoog gehalte aan voor paarden zeer belangrijke vitaminen en mineralen. Vitamine E en sporenelementen en mineralen als Mangaan en Koper zorgen bijvoorbeeld voor souplesse, het uithoudingsvermogen en zij ondersteunen het energiemetabolisme van je paard. Het hoge percentage aan vitamine B staat voor een glanzende vacht en de mooie uitstraling van je paard. Biotine zorgt op haar beurt voor een goede hoefkwaliteit. Zo heeft iedere grondstof zijn eigen werking op de gezondheid van je paard. EQuiral® heeft hier zorgvuldig naar gekeken en is op deze manier tot de perfecte samenstelling gekomen.
Lees meer hierover…


Hieronder ziet u een overzicht van een aantal voor paarden zeer belangrijke vitaminen en mineralen die verhoogd zijn in de voeders:

  Gehalte   Effect bij het paard
       
Vitamine E 250 mg/kg   -Meer souplesse, een beter uithoudingsvermogen en ondersteuning van het energiemetabolisme.
Selenium 0,5 mg/kg  
IJzer 100 mg/kg  

Margaan

100 mg/kg  
Koper 20 mg/kg  
 
Biotine 250 mcg/kg   -Verbetering van o.a. hoefkwaliteit
   
EQuiral® The Originals: uit respect voor je paard
 
     
 Copyright EQuiral | Ontwerp : Formatik Designlab | Database : Netlab